maanantai 25. maaliskuuta 2013

Inspiraatiota verkkokaupan konseptointiin – muutama erinomainen ja edelläkäypä esimerkki maailmalta

1. Airbnb – yli 250 000 osoitetta kotisohvia linnoista igluihin 

Airbed and breakfast –konsepti on kahden kalifornialaisen opiskelijan vuonna 2007 ideoima ansaintainnovaatio opiskelija-asuntonsa vuokramenojen kattamiseksi. Brian Jesky ja Joe Gebbia aloittivat nykyisin miljoonabisnekseksi kasvaneen liiketoimintansa tarjoamalla vierailleen ilmapatja (”airbed”)-yöpymisen ja aamupalan. Vuonna 2012 Airbnd –yhtiöllä oli kuusi toimistoa eri puolilla maailmaa, yli 250 000 majoituskohdetta yli 30 000 kaupungissa, 192 maassa. Airbnb:n tavoitteena on valloittaa tänä vuonna sekä Australia, Thaimaa sekä Indonesia.

Kenelle? 

Ennakkoluulottomalle yksityiselle asunnonomistajalle, joka on kiinnostunut lisäansiosta ja kokemuksesta majatalon pitäjänä sekä seikkailunhaluiselle ja autenttista kotimajoitusta etsivälle matkailijalle.

Miten ostat?

Rekisteröidy, selaa vaihtoehtoja tai suosituksia ja osta.

Miksi erinomainen tai edelläkäyvä? 

Palvelu yhdistää sosiaalisen median ja ansaintalogiikan & kysynnän ja tarjonnan luovasti ja luotettavasti. Kulut ja kustannukset ovat läpinäkyviä sekä asiakkaalle että palveluntarjoajalle 




2. Gites de France – edullinen ja monipuolinen ikkuna ranskalaiseen elämänmenoon ja idyllisiin maisemiin 

Gites de France –maaseutumajoituksen verkosto on toisen maailmansodan jälkimainingeissa ideoitu ja vuonna 1955 perustettu järjestö Ranskan maaseudun matkailuelinkeinojen edistämiseksi ja ”maaseudun tyhjenemisen ehkäisemiseksi”. Vuonna 2012 verkoston jäseninä oli n. 44 000 kiinteistön omistajaa – verkosto kattoi n. 50 000 majoituskohdetta (talo, maatila tai majoituskäyttöön kunnostettu tila maaseudulla) ja noin 30 000 yksityisen vuokraamaa vierashuonetta. Verkoston yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 1.2 miljardia euroa.

Kenelle? 

Omalla autolla liikkuvalle Ranskan maaseudusta kiinnostuneelle matkailijalle, perheille tai ryhmille.

Miten ostat? 

Valitset alueen, ajankohdan, vuodepaikat, palvelut, mukavuudet, hintahaitarin ja saat listauksen vapaana olevista majoituspaikoista. Vanhoista myllyistä linnantorni-huoneisiin ja kokonaisiin maatiloihin.

Miksi erinomainen tai edelläkäyvä?

Erittäin hyvin toimiva ja luotettava palvelu toimii nykyään myös englanninkielisenä. Järjestön alkuperäinen missio aktivoida maaseutua ja tyhjeneviä kyliä matkailijoiden avulla on onnistunut vuosikymmeniä kestäneen kehitystyön ansiosta erinomaisesti. Hinta-laadu suhde vertaansa vailla.




3. Porini Eco Safari Camps – loma osana Masai-heimon eco-systeemiä 

Porini-matkatoimiston toimitusjohtaja Jake Grieves-Cook on kehittänyt ideoimaansa Gamewatchers Safaris –konseptia ja edistänyt Keniassa kestävän safarimatkailun periaatteita yli 20 vuoden ajan. Porini-matkojen järjestämät safarit suunnitellaan ja toteutetaan kestävästi paikallisten heimojen elämäntapaa, yhteisön ja luonnonpuistojen ekosysteemiä kunnioittaen. Esimerkiksi Amboselin luonnonpuistossa paikallisen Masai-heimon jäsenet työskentelevät leireissä sekä avustavana henkilökuntana että safari-oppaina.

Kenelle?

Alkuperäiskansan perinteistä kiinnostuneille sekä luonnon, paikallisten ja villieläinten ehdoilla toimivista Afrikan safareista haaveileville.

Miten ostat? 

Valitset ajankohdan, kohteen, kuljetusmuodot ja ostat vaivattomasti netistä.

Miksi erinomainen tai edelläkäyvä?

Netissä toimiva matkatoimisto on tuonut ekslusiivisen kohteen ja sen ainutlaatuisen ja personoidun palvelun kaikkien saavutettavaksi.




Bonuksena muutama esimerkillinen ja vaihtoehtoinen matkailun/vapaa-ajan asiakaspalvelu-case: 


1. Berliinin filharmonikkojen ”kotikonsertit” livenä netissä 

Maailman paras filharmoniaorkesteri on myös klassisen musiikin nettielämysten edelläkävijä. Orkesterin Berliinin konsertit striimataan livenä ns. ”digitaalisesta konserttisalista”. Vajaalla 15 eurolla/kk tai 150 eurolla/vuosi rekisteröitynyt asiakas saa pääsyn noin 30 live-esitykseen vuodessa, kaikkiin arkistossa oleviin HD-tason esityksiin sekä haastatteluihin, dokumentteihin ja konserttikoosteisiin. Digitaalisen konserttisalin haastattelut ja ns. koulutusosio ovat kaikkien vapaasti nähtävissä.

Berliinin filharmonikkojen luoma digitaalinen palvelukokonaisuus on erinomainen esimerkki avoimesti ja ennakkoluulottomasti konseptoidusta yleisöpalvelusta, tiedotuksesta sekä netin hyödyntämisestä autenttisten elämysten jakelukanavana.




2. Klikkaa itsesi Lordiksi tai Ladyksi 

Skotlannin runsaan mutta paikoitellen kiivaastikin rapistuvan kansallisaarteiston – eli museoviraston suojelemien rakennuskohteiden - kunnostukseen on kehitetty hauska ja innovatiivinen ansaintalogiikka. Ostamalla palan (yleisimmin neliöjalka) restauroinnin kohteena olevan arvokiinteistön maata, ostaja saa kaupanpäälle ladyn tai lordin (”laird”) arvonimen. Ostaja saa maanomistajalta arvonimen ja maakauppakirjan lisäksi sinetöidyn todistuksen ja kutsun vierailla vapaasti tiluksilla ja nauttimassa paikallisista matkailupalveluista.

Keräyksen avulla omistajataho kunnostaa kohdetta ja kehittää liiketoimintaansa sekä keräämänsä lahjoittajaverkoston kautta markkinoi seutua ja palveluita varsin tehokkaasti. Parhaimmassa tapauksessa kohteella on tuhansien kiinnostuneiden verkosto valmiina varaamaan lentoliput Skotlantiin – ennen kuin koko matkailubisnestä on edes käynnistetty. Yksinkertaisen nerokasta!

Sain mieheltäni hääpäivälahjaksi palan maata Argyllissa sijaitsevalta saarelta, bonuksena Ladyn arvonimen. Käymme tutustumassa tiluksiin varmasti jossain vaiheesa - itse seuraan matkailukohteen kehitystä erityisen innokkaasti….

Lisää ”Skottilinnojen ystävät” –verkoston toiminnasta, mm: The Scottish Laird Scheme


Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: oman verkkokaupan päivitys, 4 askelta eteenpäin: 


1) verkkokaupakäynnin päivitetyt tavoitteet: mitä, miksi ja kenelle
2) asiakkaan kuunteleminen ja kauppapaikan kehittäminen asiakaspalautteen perusteella: verkkokauppa-asioinnin helppous ja valikoiman päivitys kysynnän mukaan
3) verkkokauppa-tiimin valtuutus, vastuutus ja budjetti toiminnan organisointiin
4) verkkokauppapaikan / palveluiden ja tuotteiden promootio ja markkinointisuunnitelma

torstai 14. maaliskuuta 2013

Lisää keskustelua ja konversiota, osa 2

www.savonlinnanyt.fi –sivustossa vieraili vuonna 2012 noin 200 000 yksittäistä kävijää, he viettivät keskimäärin sivulla noin 2 minuuttia aikaa ja melkein 70% kävijöistä selasi kalenteria uudestaan. Tähän saakka olemme keskittyneet kalenterin lanseeramiseen, sisällöntuottajien eli tapahtumien järjestäjien mukaan houkutteluun ja mahdollisimman laajan näkyvyyden takaamiseen yhteistyön ja ristiinlinkityksien kautta. Nyt on korkea aika pohtia, mitä tavoitteita asetamme sivustolle seuraavaksi ja miten sen saavutamme.

  •  Kävijät suosittelevat tapahtumia tehokkaammin (tapahtumatietojen yhteyteen lisätään suosittele, jaa FB:ssä täpät)
  •  Kävijät ostavat lipun tapahtumaan useammin (kaikkiin maksullisiin tapahtumiin, johon voi ostaa lipun lippupisteen tai –palvelun kautta lisätään osta-täppä)
  •  Kävijät antavat palautetta tapahtumista (SavonlinnaNYT FB-sivuille nostetaan säännöllisesti kyselyjä ja äänestyksiä, joissa palkintoina lippuja eri tapahtumiin)
      Käy sivuilla ja anna palautetta! Viraaleimmat vinkit palkitaan tapahtumalipuilla!





Tehtävä Saimaalla -case 2011-2012

”Tehtävä Saimaalla” – Mission Possible

Tehtävä Saimaalla –kampanja on Savonlinnan Seudun Matkailu Oy:n ja Mainostoimisto Hinkun yhteistyössä luoma konsepti Savonlinnan Seudun matkailutarjonnan innovatiiviseen markkinointiin ja alueen palveluelämysten tuotekehitykseen ja testaamiseen.

Markkinointi- ja tuotekehityskonseptin avulla pyrittiin luomaan ja testaamaan pääasiakasryhmille räätälöityjä alueen kärkielämyksiä.  Kampanjan tavoitteena oli osallistaa kiinnostuneet, nykyiset ja potentiaaliset asiakkaat aktiivisesti alueen palvelukokonaisuuksien kehittämiseen ja testaamiseen.

Rekrytointiprosessiin osallistuvat pääsivät vaikuttamaan aktiivisesti elämysten kehittämiseen sekä ideoimalla että antamalla palautetta kokemuksistaan matkailijoina. Palveluketjuun ja kampanjaan osallistuvat yritykset pääsivät vaikuttamaan aktiivisesti omien tuotteittensa ja palveluidensa kehittämiseen ja markkinointiin.

Strategianmukaista markkinointia sähköisissä kanavissa

Savonlinnan Seudun Matkailu Oy:n vuoden 2011 matkailumarkkinointi pohjautui Tehtävä Saimaalla -teemaan. Teeman ympärille rakennettiin laaja näkyvyys valtakunnan sähköisissä kärkimedioissa. Vaikka Savonlinna ei näkynyt suoraan kampanjan nimessä, oli sisältö kytketty tiiviisti Savonlinnan seudun vahvuuksiin, ja tavoitteena on tukea kärkituotteiden tunnettuuden kasvua.

Segmentointi

Savonlinnan Seudun Matkailu Oy rekrytoi neljä erityyppistä lomailijaryhmää – tai salaista agenttitiimiä – lomailemaan Savonlinnan seudun matkakohteisiin. 
  • Luontomatkailijat (aktiiviset, 25-55 –vuotiaat omatoimimatkailijat)
  • Kulttuurimatkailijat (keski-ikäiset, varakkaat pariskunnat/ystäväseurueet)
  • Mökkilomailijat (perheet) (3-4 henkiset 35-45 vuotiaat)
  • VIP-lomailijat (keski-ikäiset ja seniori pariskunnat ja ystäväryhmät)
Agenttien tehtävänä oli soluttautua matkailukohteisiin tavallisena lomailijana ja raportoida matkan edetessä kokemuksiaan kampanjasivustolle sekä sosiaalisen median kanaviin, kuten blogeihin, keskustelupalstoille, Youtubeen tai Flickriin. Matka raportoitiin sanoin, kuvin ja videoin. Savonlinnan Seudun Matkailu Oy ja yhteistyökumppanit kustansivat tehtävään valituille koko matkan täydellä ylläpidolla. Lisäksi agentit saivat upouuden Nokian matkapuhelimen sekä valtakunnallista näkyvyyttä lomakokemusten jakamiseen.

Idea ja toteutus



Tornin veljekset ”pyörittivät” hakuprosessin




Rekrytointikampanjaa pyörittävät Savonlinnan Seudun Matkailun luottopromoottorit eli ”naamioidut” Tornin veljekset. Veljekset pyöräyttivät rekrytointikampanjan käyntiin tammikuussa ja hakuprosessi jatkui aina toukokuulle saakka, jolloin salaiset agentit valittiin. Agenttien oli näytettävä kyntensä jo hakuprosessin aikana, sillä torniveljekset järjestivät hakijoille välitehtäviä Facebookissa ja kampanjasivustolla. Hakuilmoituksen mukaan salaisen agentin terävin ase tuli olla sujuva sanan säilä ja tehtäviin kuuluikin mm. Savonlinna-aiheisen kirjoitusnäytteen antaminen sosiaalisen median palvelussa. Näin jo kampanjan hakuvaihe oli luontevasti valjastettu sosiaalisen median sisällöntuotantoon ja Savonlinna -näkyvyyden kasvattamiseen.

Päämaja pukeutuu mustaan




Savonlinnan seudun matkailu Oy:n henkilökunta pukeutui ”päämaja-asuun” koko kampanjan ajan Matkamessuilta 2011 kesään saakka. Univormu sekä kampanjan näkyminen kaikissa myynnin ja markkinoinnin materiaaleissa oli osa sisäistä kampanjaa sekä sidosryhmäviestinnän tuki.

Agentit incognito kohteessa ja blogeissa

Yksi agenttien keskeisistä tehtävistä kohteessa oli raportoida näkemänsä ja kuulemansa Facebookiin, kampanjablogeihin ja omiin sosiaalisiin medioihinsa. Bling-agenttipariskunta teki vierailunsa aikana myös videoidun haastattelukierroksen Savonlinnan torilla.




Keskeiset markkinointi- ja viestintätoimenpiteet (esimerkiksi sisäinen markkinointi, mediamainonta, suoramarkkinointi, verkkosivustot, suhdetoiminta, messut tms.

Sisäinen kampanja (yhteistyökumppaneiden rekrytointi)
  • Suorapostitukset seudun yrityksille, yhteistyökumppaneille, sidosryhmille, joilla innostetaan ja aktivoidaan mukaan yhteistyöhön
  • Rekrytointikampanja (kick off Matkamessuilla 2011)
  • Henkilökunta pukeutunut ”agentti”-teeman mukaisesti ns. Promo-paitoihin
  • Agentti-look käytössä koko alkuvuoden kaikissa ammattitapaamisissa – ja myös vapaa-aikana
  • Bannerimainonta (MTV online) rekrytointien ohjaamiseksi ns. rekrytointisivustolle
  • Suoramainonta (www.savonlinnatravel.com & FB-ryhmät) rekrytoinnin edistämiseksi sekä kesäelämyksien promoamiseksi
Agenttien valintaprosessi
  • Valinta ja raportointi www.savonlinnatravel.com -sivustolla sekä FB-ryhmissä
  • Suorapostitukset seudun yrityksille, yhteistyökumppaneille, sidosryhmille
Agentit Savonlinnan Seudulla
Kampanjan tavoitteet ja tulokset
  • Agenttihakemusten määrä: tavoite: 500 hakemusta; toteutuma: n. 600 kappaletta
  • www.savonlinnatravel.com -kävijämäärät kampanjan aikana: tavoite: 20 000; toteutuma: n. 40 000 käyntiä; bloginäyttöjä 24 000
  • Kampanjaan mukaan lähteneiden yritysten määrä; tavoite 20 yritystä: toteutuma: 20 yritystä
  • Yhteistyökumppaneiden määrä: toteutuma: 20 yritystä
  • Näkyvyys seudulla: tavoite: erinomainen näkyvyys; toteutuma: paikallislehdet kirjoittivat hyvin, yhteensä n. 15 asiaan liittyvää artikkelia/nostoa
  • Yöpymisvuorokausien määrä (vs. 2010 vastaava ajankohta: tavoitteena 15% kasvu: toteutuma: kesäkuukausina 2011 kasvu edelliseen vuoteen verrattuna: 23%
Saavutetut tulokset ja mittaus
  • Nettisivujen kävijämäärän kasvu: +18% (jatkuva netti-analytiikka)
  •  Seudun yöpymisvuorokausien kasvu: +36% (jatkuva seuranta)
  • Savonlinnan seutu nousi Taloustutkimuksen vuonna 2011 syksyllä tekemässä tutkimuksessa kotimaisten matkailijoiden mielikuvissa 3:nneksi houkuttelevimmaksi kesälomakohteeksi (vuonna 2010 sijalla 5.) (jatkuva tutkimusseuranta)
  • http://spotti.mtv3.fi/site/mtv3/mediailmioita.jsp?sl2=2&ss=mi_m&id=60591&sl2=2

Kuinka lisätä keskustelua ja konversiota

”Ei Savonlinnassa tapahdu mitään talvisin. Eikä kesälläkään juuri muuta kuin oopperaa.” Toistuvasta palautteesta turhautuneina – ja heränneinä - kehitimme viime vuonna seudullemme yhtenäisen tapahtumakalenterin. T&K-vaiheessa tutkimme ja testasimme lukuisia erilaisia kalenteriohjelmia ja hetken suodattelun jälkeen päädyimme luomaan oman pohjan yhdessä digitoimistomme kanssa. www.savonlinnanyt.fi –sivusto pilotoitiin syksyllä 2011 ja lanseerattiin yleisölle keväällä 2012. Tavoitteena oli luoda selkeä, helppokäyttöinen ja kiinnostava sisältöinen palvelu, joka ei vaadi ylläpitäjältään eli meiltä muuta kuin markkinoinnin ja tuotekehityksen – sisällöntuotanto-yhteisö pitää huolen kiinnostavan informaation tuottamisesta.

Vastarannankiiskien epäilyistä huolimatta tavoite ei ollut ollenkaan epärealistinen, päinvastoin. Seudun yhdistykset, tapahtumien tuottajat, yritykset, yksittäiset henkilöt saatiin innostettua mukaan, simppeli sisältöjen syöttö sisäistettyä ja avot – kalenteripalvelu oli valmis. Yllätyimme itsekin yksinkertaisen palvelun suosion nopeasta kasvusta. Tähän mennessä – nyt vuosi lanseerauksen jälkeen – emme ole saaneet yhtään valitusta vaikeasta toiminnallisuudesta tai siitä, että tiedot pitää syöttää ja päivittää järjestelmään itse.
Päinvastoin. Alusta on aktivoinut toimijoita paljon proaktiivisemmiksi omassa markkinoinnissaan ja monipuoliset, eri kohderyhmiä houkuttelevat tapahtumat pääsevät kaikki tasaväkisesti esille. Yhteistyö paikallislehden kanssa räjäytti kävijäpankin keväällä 2012 ja tällä hetkellä sivustolla vierailee päivittäin n. 2000-4000 kävijää.

Kävin hakemassa vuoden 2012 analytiikasta valitut palat. Tällä hetkellä seuraamme sivujen käyttöä ja kävijöiden polkuja vain Google Analyticsin avulla. Ja hyvin pintapuolisesti. Tähän tullaan panostamaan nyt enemmän ja fokus – kuten myös mittarit – tullaan tuunaamaan kävijämäärien seuraamisesta konversioon ja sen parantamiseen. Tässä kuitenkin muutamia havaintoja tapahtumasivuston liikenteenseurannasta.


  • Uudet ja palaavat kävijät. Lukujen suhde on tällä hetkellä varsin tyydyttävä. Aina on toki parannettavaa. Koska kävijöitä on jo valtavasti, sivustoa pitää kehittää infokanavasta enemmän jakamista aktivoivaan suuntaan. Lisäsimme sivuille rankkeerausmittarin, mutta jakamisen ja kommentoinnin helppoutta ja kiinnostavuutta pitää ehdottomasti lisätä. Linkitystä Facebookiin pitää tehostaa entisestään.
  • Käyntien keskimääräinen kesto on noin 2 minuuttia. Lyhyt vai pitkä aika, riippuu mikä on tavoiteltu lopputulema. Tällä hetkellä emme opasta aktiiviseen lipunostoon, se voisi olla seuraavana listalla. Konversion kasvattamiseksi pitää määritellä tavoitteet ja haluttu toiminta. Ja aloittaa mittaaminen. Oman sivun tuunaaminen ja testaaminen siis työlistalle ensiksi ennen lisäpromootiota.
  • Yli 200 000 vuosittaista kävijää ja lähes 70%:n paluuprosentti on erinomainen vieraskirja vuoden vanhalle sivustolle. Kuten sanottua, kävijämäärään ei kuitenkaan pidä sokeutua, nyt meillä on tuhannen taalan paikka miettiä, miten palkita uskollisia kävijöitä ja miten hyödyntää 70%:n kiinnostuksen kohteita ja ideoita nykyisten tapahtumien kehittämiseksi ja uusien kehittämiseksi. Sivuston ja FB:n yhteislinkitys äänestyksillä ja kisoilla kolmanneksi kohdaksi piiskalistalle.


Näillä mennään. Poraudun syvemmälle GA:n konepellin alle ja viritän analytiikkanäkymää niin että pääsemme todellisten muuttujien äärelle. Ja muuttamaan käyntejä kassan kilinäksi - tapahtumien järjestäjille! Raportoin edistyksestä tällä foorumilla...




Google Alerts - nettijälkien vainukoira

Google-perheen ilmainen ”hälytutka” Alerts on mainio työkalu haluamiesi nettijälkien seuraamiseen ja kuunteluun. Testasin työkalun yhtä perustoimintoa lataamalla hakuun viiden paikkakunnan nimet ja tilaamalla raportit omaan työpostiini. Odotin innolla lopputulosta, mutta tulos jäi kokeilussa varsin laihaksi. Automaatti suolsi liidejä hyvin erikoisella logiikalla – ”Savonlinna” –termillä saanto oli kaikkein vaatimattomin. Tulos vaatii ehdottomasti lisätutkintaa – onko syynä yleensäkin mainintojen matala lukumäärä vai olenko asentanut automaatin seulan väärin. Myönnettäköön, etten perehtynyt hienosäätöön vielä juurikaan, joten peiliinkatsominen ja työkalupakin tarkempi tarkastelu lienee paikallaan. Selvitän asian ja palaan tähän vielä tuonnempana. Stay tuned.

Konversiosta kuusi-vuotiaalle

Yäk en syö?

En tykkää parsakaalista. Enkä porkkanoista. Enkä yhtään herneistä. Ranskalaiset ja ketsuppi on pa-a-rasta-a-a. Ja mässykarkit. Ja sitä paitsi mulleioo yhtään nälkä.

Miksaina minä? Miksei Helmi välillä?? Jee – hyvä ideaa! Master sef junior on mun lemppariohjelma!! Ootko sä iskä vaikka se tatska-tuomari?

Saanko valita ainekset itse?? Ai mikä oli se tehtävä?? Ängri bööds-lautanen-jeeee? Eli pitää olla vihreää, punaista, keltaista ja oranssia…? Mut mustaakin pitää olla. Ja pinkkiä niin kuin ne possut…Onko meillä nugetteja pakkasessa??? Aieivai. Mummolla on aina, ne on jamjamia.

Joko mä alotan…istukaa te sinne pöydän taakse niinku ne tuomarit. Äiti, kuvaatko sä jo? Kröhöm. ”Tässä on tämmönen seikkailumetsä (noi kaalit on niinku puita), sitten tässä on tällaisia isoja oransseja ja pieniä vihreitä kiviä ja nuo pikkutomaatit on tosi vihaisia lintuja. Kaikki pitää tuhota. JA sitten – mutta VASTA jälkiruuaksi on vaahtokarkkipossuja. Hyvää ruokahalua!”

Täällä on vielä puita, kuka haluaa? Äiti, tehdäänkö joku toinen ruokapeli huomenna??? No sit viikonloppuna jooko?





What matters now by Seth Godin

Thank Godin

Seth Godinin viraali-manifesti ”What matters now” vakuuttaa, koskettaa, ärsyttää ja koukuttaa.
Godin on tunnettu amerikkalainen yrittäjä, toimittaja ja viraalimarkkinoinnin guru, joka on julkaissut yksitoista kirjaa ja lukemattomia artikkeleja vaikutusvaltaisissa kansainvälisissä medioissa. Godin julkaisi, 50-vuotisjuhlansa kynnyksellä sähköisen kirjan ”What matters now” niputtamalla yhteen joukon hänelle tärkeimpien kirjoittajien, ajattelijoiden ja toimijoiden ajatuksia.

Virtuaali Pecha Kucha

Kirjan läpikelaus yhdellä istumalla luo illuusion yhden viikon kestävästä pecha kucha -seminaarista, jossa kuuntelet ja katselet montaa esitysikkunaa samanaikaisesti. Godin marssittaa esiintymislavalle monipuolisesti eri kulttuureista kumpuavilla paatoksilla ryyditettyjä puheenvuoroja. Hengästyttävällä tahdilla. Juuri kun olet pääsemässä puhujan ajatuksenkulun kärryille ja omat harhailevat ajatukset kohdennettua puhujan osoittamaan suuntaan, lavalle nousee uusi guru pauhaavien aplodien saattelemana.

Digitaalisen älyn kaleidoskooppi

Kuten seminaareissa yleensä, puhujien kirjo, lavakarisma, retoriikan taidot ja puhuttelevuus vaihtelevat paljon. Osa ärsyttää, osa kiihottaa, suurin osa inspiroi. Mutta yksikään puheenvuoro ei jätä kylmäksi. Tässä koko idealistisen ja nerokkaan konseptin villankoiran ydin. Parhaimmillaan ideologinen keskustelu ei ole puuduttavaa monologia tai julistusta vaan soriseva ja värikäs mosaiikki erilaisia näkemyksiä, arvoja, mielipiteitä ja julistuksia. Niistä jokainen kuulija ja havainnoija voi räätälöidä kulloiseenkin mielen- ja elämäntilaansa sopivimman ajatteluasetelman. Ja halutessaan ravistella kaleidoskooppia hetken ja rakentaa sirpaleinen todellisuus ehjäksi uudelleen. Siitähän kollektiivisessa digitaalisessa älyssä pohjimmillaan on kyse, eikö?

Kosketusnäyttö vai Kosketus?

Mitä enemmän lataamme apseja, pörräämme netissä, tsättäämme, puhumme somea – sitä enemmän alamme kaivata puhetta, makuja, tuoksuja. Ja kosketusta.

Toimittaja, tietokirjailija Frank Rose ja markkinointiguru Paul Woolmington tekivät helmikuussa 2013 JWT:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen 1200:lle yli 18-vuotiaalle amerikkalaiselle ja englantilaiselle. "Embracing Analog" -artikkeli kiteyttää sekä kuluttajien syviä tuntoja että pintaraapaisuja murroksesta: viimeisen kymmenen vuoden aikana valtava määrä jokapäiväistä fyysistä, kouriintuntuvaa, toimintaa on digitalisoitunut ja virtualisoitunut.

Online vs. Offline

”Online” on vetänyt ”offlinea” pidemmän korren kun on kyse mm. tuotteiden vertailusta, laskujen  maksamisesta, kuvien katselemisesta ystävien kanssa, musiikin ostamisesta ja kuuntelusta, peleistä & pelaamisesta. Helppous, nopeus ja hinta koukuttavat nettikuluttajan. Vaivattomuuden ja rajattoman valikoiman varjopuoleksi koettiin kuitenkin se, että hankinta, kokemus, elämys jää usein pinnalliseksi ja muuttuu fyysiseen kokemukseen verrattuna nopeasti arvottomaksi.

Autenttisuus kiehtoo

Tutkimus nosti esille myös vastaajien mieltymyksen ja nostalgian ”epätäydelliseen, viimeistelemättömään, autenttiseen” – vastapainona massatuotannon ja äärimmilleen viritetyn tuotantoprosessin priimalle. 67% tutkimukseen vastanneista amerikkalaisista muistelee kaiholla tai ihastelee kuriositeettina vinyylilevyjä, levysoittimia tai valokuva-albumeita. Nostalgia-buumi synnyttää sosiaaliseen mediaan jatkuvasti uusia  heimoja, joita yhdistää intohimoinen suhde käytöstä väistyneisiin esineisiin. Yli 70% vastanneista myöntää kaipaavansa kirjojen tuoksua, 56% sanoo samaa lehdistä. Sekä UK:ssa että USA:ssa levyjen vinyyliversioiden myynti kasvaa 20%:n vuosivauhtia.

Ihminen on luonteeltaan keräilijä

Konkretiaan koukuttaa myös ihmisen niin perin inhimillinen taipumus taltioida ja säilöä esineitä ”kaiken varalle” tai kaikkien nähtäväksi. Trendi on saanut jo nimenkin: ”analog chic” (The New York Times). Samaan aikaan kun jokainen digilukutaitoinen pohtii omaa blogiaan tai virtuaalista somepersoonallisuuttaan, luksusbrändi LouisVuitton lanseerasi oman ”stationery”/kirjepaperi –valikoimansa eksklusiivisiin kyniin ja toimistotarvikkeisiin erikoistuneessa Pariisin putiikissaan. Käsinkirjoitettu kirje on nykyään kannanotto, manifesti, luksusta, jotain ainutlaatuista. Oi aikoja, oi tapoja.

Kirjo hyviä case-esimerkkejä

Artikkeli tykittää lukijalle hengästyttävän listan esimerkkejä fyysisen elämyksen ilmiöistä ja trendeistä. Virkistävää vaihtelua joskus täysin valtoimenaan riehuvalle digimanialle ja kaiken analogisen manaamiselle museoiden manoille. Samalla artikkeli antaa lukuisia vinkkejä digitaalisen elämyksen väkevöittämiseen ihmisen nostalgia- ja konkretia-kaipuuseen vetoamalla. Entä miten välittää tunne vieraanvaraisuudesta, välittämisestä ja lämpimästä kädenpuristuksesta samalla kun palvelu pitäisi ”verkottaa, automatisoida ja digitalisoida” – ja vapauttaa ihmiset tuottavampaan työhön? Palataan tähän tuonnempana…

“As life becomes more hyperconnected and convenient, our worlds are being tilted toward the rational IQ sides of our brains. This leaves an increasing gap in the emotional EQ side, which leads us to yearn for and seek out analog objects and physical experiences.”
—PAUL WOOLMINGTON, leading authority on marketing and co-founder of the disruptive communications management consultancy Naked Communications Americas






Markkinoinnin aakkoset: PPPP, SOSTAC ja AIDA

Markkinointi on yksi maailman eniten mystifioiduista epäeksakteista tieteistä. Eikä kyse todellakaan ole rakettitieteestä, lähinnä lyhyestä kemiasta ja fysiikasta. Pitää ymmärtää jotain alkuaineista ja perusvoimista ja sitten vaan miksailla ja tuunailla rennosti. Ja testata mikä vaikuttaa koekaniiniin ja/tai verrokkiotokseen toivotulla tavalla. Mikä ääni, kuva, teksti, tuoksu tai muu fyysinen ärsyke saa koehenkilön tuntemaan voimakkaan tunteen (nälän, janon, himon, ärsytyksen, rauhan, ilon), reagoimaan haluamallani tavalla ja syväoppimaan toistuvan käyttäytymisen niin että hänestä tulee kehittämäni impulssin lojaali vastaanottaja. Kuulostaa manipuloinnilta tai ihmiskokeilta. Tästä juuri onkin kyse. Eettisesti tärkeää siis muistaa, ettei kohderyhmää vahingoiteta tai traumoiteta prosessin aikana.

Digimarkkinointiko helppoa?

AnnoDigi-aikakautena heittäydytään helposti virtuaaliflown vietäviksi ja julistetaan pannaan kaikki ”perinteinen”, ”analoginen” ja paperinmakuinen.  On trendikästä todeta että siirryttäessä bittivirtaan voidaan unohtaa printti, telkkari ja messut. AD-kaudella potentiaalisen kuulijan tavoittaminen ja pysäyttäminen on ilman muuta nopeampaa, vaivattomampaa ja – usein – halvempaa. Ei välttämättä helpompaa tai pysäyttävämpää. Markkinoijan on uuden kielen lisäksi opeteltava puhuttelemaan kuulijaansa täysin uusilla tavoilla, tarkkailtava hänen liikkeitään, käytöstään ja opittava olemaan askeleen hänen ajatustaan edellä. Kun BeforeDigi-aikakaudella riitti, että tietää potentiaalisen asiakkaan kulkureitin ja katselutottumukset pysäyttääkseen hänen ajatuksensa julisteella tai mainosjinglellä, nyt pitää ajatustenluvun lisäksi seurata väsymättä myös hänen kaveriparvensa liikkeitä ja edesottamuksia. Ei todellakaan helpompaa eikä halvempaa – päinvastoin.

Jos markkinointiteorioiden silmänkantamaton hetteikkö ja toinen toistaan toistavien gurujen paatos ei vedä puoleensa, kannattaa opetella kolme kirjainsettiä, 14:n aakkosen sarjalla pärjää jo pitkälle. Ja mikäli kirjaimista saa taottua omaan työhön istuvat tekemisen työkalut, kirjainten avulla myös pääsee pitkälle.


Kolmen peen (käytössä myös käsitteet neljä- tai jopa – seitsemän peetä…) –muistisääntö viittaa yhteen markkinointiteorioiden peruskaavoista tai kilpailutekijöistä: product, place, price. Karkean yksinkertaistetulta kuulostava malli toimii kuin suurin osa maailman hittibiiseistä: kolmen soinnun periaatteella. Markkinointi- ja asiakaslähtöisen ajattelun myötä sarjaan on keksitty kaksi uutta p:llä alkavaa termiä – ”promotion ja people” viittaamaan taktisiin markkinointitoimenpiteisiin ja joko sisäisiin tai ulkoisiin asiakkaisiin – dialogin merkitykseen kaikessa markkinoinnissa.  Oman kokemukseni perusteella peen puhuminen kannattaa. Jokainen ”P” kannattaa purkaa atomeiksi ja kirjata strategiaan:  miten meidän tuotteemme tai palvelumme kilpailee valitsemassamme kisassa ja sarjassa juuri näiden kolmen muuttujan osalta. Myös erinomainen tuotekehityksen ja palvelupolun kyltitysjärjestelmä.

SOSTAC - strategisen markkinointisuunnitelman ABC

SOSTAC-mallinnoksella taas luot tuotteellesi tai palvelullesi virtuaalisen elinympäristön – ajatuksen voimalla. Toimii mainiosti myös matkaseurueen selviytymistrategiana kun olette auringon laskettua keskellä vuoristoa Pyreneillä, ajatte pimeässä maastossa maasturin kiveen ja pohditte renkaan tyhjenemistä ihmetellen, ilman navigaattoria, otsalamppua, karttaa tai puhelinta, miten selvitä takaisin lähtöruutuun. Missä olemme nyt (situation), minne haluaisimme mennä (objectives), mitä tavoittelemme (strategy), mikä on taktiikkamme (tactics), miten toimimme (action) ja miten mittaamme toiminnan tulokset (control).

Mä kuuntelen AIDA:a

Kun neljä+ peetä ja sostac on hallussa, kannattaa satsata erityisen paljon ajatusta ja pohdintaa AIDA:n kuunteluun. Jos kolmella peellä luot potentiaalisen hitin, A-I-D-A (Attraction, Interest, Desire, Action) on kaiken inhimillisen hurmaamisen peruskaava, joka toimii myös koiran tai lapsen koulutuksessa. Sisäistettynä malli toimii mainiosti niin yksittäisen markkinointitoimenpiteen (lehti, mainos, radiospotti, TV-spotti) kuin kokonaisen nettikampanjan suunnittelussa.  Itse käytän AIDAA myös puheen, presentaation tai kolumnin löyhänä punaisena lankana. Auttaa pitämään ajatuksen fokusoituna lopputulokseen samalla kun voi antaa vapaat kädet kirjoittamiseen ja sisällön tuottamiseen.  Punaisen langan rinnalla kannattaa taluttaa mukana yhtä yleisöstä poimittua kuvitteellista ”Aida-Avatarta”, jolle kohdistaa viestintänsä tai toimenpiteensä. Mitä terävämpi tarinasi kärki sitä varmempi sen osumatarkkuus.


Hittituote italialaisilla huoltoasemilla. Tummasuklaakonvehti, täytteenä sokerikuorrutus ja  arabica-espressoshotti. Toimii!



Ismo Leikola paljastaa hittibiisin salaisen kaavan.